> Početna > Novosti > Godišnja konferencija Udruge znamenitih groblja Europe

Novosti

Godišnja konferencija Udruge znamenitih groblja Europe

 
Očuvanje i promocija kulturnih, povijesnih i prirodnih vrijednosti groblja kao što je Gradsko groblje Varaždin, ali i ostala vrijedna groblja koja su članice Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE) – Udruge znamenitih groblja Eurpe, zahtjeva predani angažman, suočavanje sa svakodnevnim izazovima i upoznavanje i primjena novih tehnologija i standarda. Jednom godišnje članice udruge sastaju se na godišnjoj konferenciji. Tema ovogodišnje konferencije bila je Ancient Greek Art & European Funerary Art. 
Članice udruge suglasne su da nose važnu ulogu u očuvanju vrijednosti ali i interkulturalnog dijaloga. Budući je Europska komisija za 2018.godinu kao jedan od ciljeva postavila kulturno nasljeđe, Udruga znamenitih groblja Europe (ASCE) djelovat će u smjeru nalaženja novih načina kako bi široj publici prezentirala važnost europskih groblja u razumijevanju naslijeđa Europe.

 
Program ovogodišnje konferencije činila su 29 predavanja od 36 znanstvenika iz različitih zemalja Europe. Okupila je, uz članice i predstavnike javnog sektora, i znanstvenike iz područja povijesti, umjetnosti, informatike i predstavio upravljanje značajnim grobljima. 
Gradsko groblje Varaždin bez sumnje spada u našu nacionalnu kulturnu baštinu, a naš odnos prema njemu reprezentira naš odnos prema kulturnom dobru u europskim razmjerima. S novim spoznajama zajedno ćemo raditi na daljnjem unapređenju i očuvanju baštine na groblju i razvoju budućih projekata koji se odnose na kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu koja se nalazi na Gradskom groblju Varaždin.

Aranžeri Parkova osmislili instalaciju Japanskog vrta za 23. Međunarodnu izložbu cvijeća u Varaždinu

Varaždinski Parkovi tradicionalno su se predstavili na Međunarodnoj izložbi cvijeća, otvorenoj u sklopu programa Varaždinskih baroknih večeri sinoć u atriju Staroga grada.

Na izložbi u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije, 23.- oj po redu, Parkovi su izložili instalaciju Japanskog vrta kao odgovor na ovogodišnju temu barok, glazba i cvijeće, s podtemom Japan, budući da je zemlja s dalekog istoka partner 48. Baroknih večeri.

Stručno Povjerenstvo odabralo najljepši varaždinski vrtek na Natječaju Parkova

Grad Varaždin je službeno dobio svoje najljepše vrtove. Na javnom natječaju Parkova prvu je nagradu za maštovito uređenje okućnice i 1000 kuna osvojila Snježana Zima, slijedi ju Josipa Perika, kojoj je za drugo mjesto pripala nagrada od 500 kuna dok je treća s osvojenih 300 kuna Grozdana Brlek. Svoje su nagrade i priznanja primile jučer na svečanoj dodjeli organiziranoj u Parkovima. 

Povjerenstvo se jednoglasno složilo da su  nagrađena tri vrta ispunila zadani cilj Natječaja: da će njihova maštovitost i predanost uređenju okućnice motivirati ostale Varaždince da se i sami posvete uređenju svojih eksterijera.

Dubravka Šuica Parkovima čestitala na prestižnoj nagradi na Floraartu 2018.

Europarlamentarka Dubravka Šuica za svojeg je današnjeg boravka u Varaždinu posjetila i Parkove, kako bi direktoru Alenu Runcu i djelatnicima čestitala na nagradi osvojenoj na Međunarodnoj vrtnoj izložbi u Zagrebu, Floraart 2018. 
Zastupnica je pritom pohvalila i brojnost, kako je rekla, zanimljivih cvjetnih aranžmana u gradu, a o kojima brinemo te  istaknula Parkove  kao jedno od poduzeća s najvećim potencijalom u branši.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook