> Početna > Novosti > 4 električna vozila za potrebe održavanja

Novosti

4 električna vozila za potrebe održavanja

Od davne 1952. godine, kada su osnovani, Parkovi d.d. su izrasli u jednu od vodećih tvrtki za hortikulturno uređenje u ovom dijelu Hrvatske i primjer brojnim drugim tvrtkama iz djelatnosti. Dolaskom nove Uprave u Parkove učinjenje značajni zaokret u smjeru povećanja kvalitete te je započet put prema integraciji ekoloških vrijednosti u poslovanje i buduće projekte Parkova. Svijest o zaštiti okoliša Parkovi su postavili kao imperativ u svojem budućem razvoju, kojeg planiraju na način da maksimalno usklađuju ekonomske, ekološke i socijalne ciljeve.

Održivo upravljanje okolišem Parkovi baziraju na dobro promišljenom i ekonomičnom korištenju resursa, upotrebi ekološko prihvatljivih metoda i materijala, selekciji i smanjenju otpada i racionalnom potrošnjom energenta. Do sada su pokrenuli  nekoliko projekata, od čega je kao prvi takav realizirana investicija u sunčanu fotonaponsku elektranu za vlastite potrebe. 

Krajem 2016.godine je u zgradi na kojoj se nalazi sunčana elektrana postavljena punionica za električna vozila, kao nastavak zelenih projekata iz Parkova. U njoj će se puniti 4 električna vozila, nabavljenih uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40%.

Glavni ciljevi ovog projekta Parkova d.d., a za koji su dobivena sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, su zaštita okoliša i očuvanja kulturne baštine groblja, smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš, ušteda goriva, smanjenje onečišćenja okoliša, eliminiranje mogućnosti zagađenja tla i podzemnih voda procjednim vodama koje može nastati nakon prolijevanja goriva iz spremnika ili prolijevanja ulja i goriva iz radnih strojeva, smanjenje troškova održavanja voznog parka na groblju, smanjenje buke na groblju, povećanje efektivnosti rada i povećanje kvalitete komunalne usluge za građane.

Svojim kompaktnim dimenzijama i nosivošću, nabavljena električna vozila idealna su za manipulaciju na zelenim površinama i uskim stazama groblja, zaštićenim zonama i drugim ekološki osjetljivim sredinama. Kupnja električnih vozila rezultirati će uštedama, budući ista smanjuju pogonske troškove, troškovi održavanja se praktički odnose na zamjenu guma i baterije a umjesto goriva se koristi električna energija. Vozila ne emitiraju štetne plinove i potpuno su nečujna, što će se odraziti na kvalitetu usluge na groblju, gdje je važna nečujnost rada motora.

Uvođenjem ovih električnih vozila u tehnološke procese, Parkovi su na najbolji način pokazali svoju brigu za očuvanje okoliša i zdravlja svojih sugrađana. Korištenjem ovih vozila u javnosti će na upečatljiv i efektan način promovirati nove trendove urbane mobilnosti i postaviti primjer drugima kako se brinuti o okolišu.

U Parkovima je u izradi i projekt peći na pelete kojom bi se iz drvne mase koja nastaje obavljanjem djelatnosti Parkova grijali plastenici i staklenici za proizvodnju bilja. Svoju ekološku osviještenost djelatnici Parkova pokazali su još prije dvije godine, inicijativom da se nabavi 5 bicikla kojima se koriste umjesto automobila na području grada. Uz sve spomenute projekte koji su do sada uspješno realizirani, ali i nove ideje za budućnost, Parkovi s ponosom ističu da su među prvima u Hrvatskoj postali nositelj novog cetrifikata upravljanja okolišem, ISO 14001:2015, te upravljanja kvalitetom  ISO 9001:2015.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook