> Početna > Novosti > 4 električna vozila za potrebe održavanja

Novosti

4 električna vozila za potrebe održavanja

Od davne 1952. godine, kada su osnovani, Parkovi d.d. su izrasli u jednu od vodećih tvrtki za hortikulturno uređenje u ovom dijelu Hrvatske i primjer brojnim drugim tvrtkama iz djelatnosti. Dolaskom nove Uprave u Parkove učinjenje značajni zaokret u smjeru povećanja kvalitete te je započet put prema integraciji ekoloških vrijednosti u poslovanje i buduće projekte Parkova. Svijest o zaštiti okoliša Parkovi su postavili kao imperativ u svojem budućem razvoju, kojeg planiraju na način da maksimalno usklađuju ekonomske, ekološke i socijalne ciljeve.

Održivo upravljanje okolišem Parkovi baziraju na dobro promišljenom i ekonomičnom korištenju resursa, upotrebi ekološko prihvatljivih metoda i materijala, selekciji i smanjenju otpada i racionalnom potrošnjom energenta. Do sada su pokrenuli  nekoliko projekata, od čega je kao prvi takav realizirana investicija u sunčanu fotonaponsku elektranu za vlastite potrebe. 

Krajem 2016.godine je u zgradi na kojoj se nalazi sunčana elektrana postavljena punionica za električna vozila, kao nastavak zelenih projekata iz Parkova. U njoj će se puniti 4 električna vozila, nabavljenih uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40%.

Glavni ciljevi ovog projekta Parkova d.d., a za koji su dobivena sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, su zaštita okoliša i očuvanja kulturne baštine groblja, smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš, ušteda goriva, smanjenje onečišćenja okoliša, eliminiranje mogućnosti zagađenja tla i podzemnih voda procjednim vodama koje može nastati nakon prolijevanja goriva iz spremnika ili prolijevanja ulja i goriva iz radnih strojeva, smanjenje troškova održavanja voznog parka na groblju, smanjenje buke na groblju, povećanje efektivnosti rada i povećanje kvalitete komunalne usluge za građane.

Svojim kompaktnim dimenzijama i nosivošću, nabavljena električna vozila idealna su za manipulaciju na zelenim površinama i uskim stazama groblja, zaštićenim zonama i drugim ekološki osjetljivim sredinama. Kupnja električnih vozila rezultirati će uštedama, budući ista smanjuju pogonske troškove, troškovi održavanja se praktički odnose na zamjenu guma i baterije a umjesto goriva se koristi električna energija. Vozila ne emitiraju štetne plinove i potpuno su nečujna, što će se odraziti na kvalitetu usluge na groblju, gdje je važna nečujnost rada motora.

Uvođenjem ovih električnih vozila u tehnološke procese, Parkovi su na najbolji način pokazali svoju brigu za očuvanje okoliša i zdravlja svojih sugrađana. Korištenjem ovih vozila u javnosti će na upečatljiv i efektan način promovirati nove trendove urbane mobilnosti i postaviti primjer drugima kako se brinuti o okolišu.

U Parkovima je u izradi i projekt peći na pelete kojom bi se iz drvne mase koja nastaje obavljanjem djelatnosti Parkova grijali plastenici i staklenici za proizvodnju bilja. Svoju ekološku osviještenost djelatnici Parkova pokazali su još prije dvije godine, inicijativom da se nabavi 5 bicikla kojima se koriste umjesto automobila na području grada. Uz sve spomenute projekte koji su do sada uspješno realizirani, ali i nove ideje za budućnost, Parkovi s ponosom ističu da su među prvima u Hrvatskoj postali nositelj novog cetrifikata upravljanja okolišem, ISO 14001:2015, te upravljanja kvalitetom  ISO 9001:2015.

Dubravka Šuica Parkovima čestitala na prestižnoj nagradi na Floraartu 2018.

Europarlamentarka Dubravka Šuica za svojeg je današnjeg boravka u Varaždinu posjetila i Parkove, kako bi direktoru Alenu Runcu i djelatnicima čestitala na nagradi osvojenoj na Međunarodnoj vrtnoj izložbi u Zagrebu, Floraart 2018. 
Zastupnica je pritom pohvalila i brojnost, kako je rekla, zanimljivih cvjetnih aranžmana u gradu, a o kojima brinemo te  istaknula Parkove  kao jedno od poduzeća s najvećim potencijalom u branši.

Parkovi predstavljaju Gradsko groblje Varaždin na međunarodnoj konferenciji

Europska godina kulturne baštine 2018 okosnica je godišnje konferencije  Udruga znamenitih groblja Europe (Association of Significant Cemeteries of Europe). 

Parkovi d.d. će na ovogodišnjoj konferenciji predstaviti Gradsko groblje Varaždin u suradnji s upraviteljem Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu dr. sc. Vladimirom Huzjanom.

Biramo najljepši vrt Varaždina!

Ove godine premijerno organiziramo javni natječaj „Najljepši varaždinski vrtek“. Dragi Varaždinci, prijavite svoje vrtove jer najljepše okućnice očekuju vrijedne nagrade.

Potrebno je samo poslati tri fotografije a naše povjerenstvo će odabrati deset finalista,  a potom i tri pobjednika. Jedini je uvjet da se taj vrt nalazi na području grada.

Rok za prijavu je do 30. lipnja, a upute za prijavitelje nalaze se ovdje.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook