Blog - Parkovi d.d. - Varaždin
 

> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.07.2018.

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Nema posebne zahtjeve
Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

 
Obilno cvate i u sjeni!
Tijekom kasnog ljeta davati će obilan cvat u potpunoj sjeni.

Clethra cvate u srpnju i kolovozu, kao što smo već naveli, na osunčanim i polusjenovitim terenima. Ali ona cvate i u dubokoj sjeni. Cvjetovi su bijele boje, sitni i skupljeni u klasove dužine oko 12 cm. Postoje i varijeteti čiji cvjetovi su blago roze boje.

Mirisom privlači kukce
Cvjetovi su slatkastog mirisa koji se širi zrakom u blizini grma te privlači oprašivače poput pčela, leptira i drugih kukaca. Upravo zbog svog slatkastog mirisa i doba cvatnje u engleskom govornom području ovaj grm nazivaju „summersweet“.

Clethra doseže visinu i širinu od 1.5 – 3 metra te formira kuglasti oblik. Nije zahtjevna što se tiće održavanja, osim što ne voli previše suha. Poželjno ju je zalijevati ako nastupe duži sušni periodi. Rezidbi se pristupa u kasnu zimu ili rano proljeće, samo ako želimo oblikovati pravilnu formu. U suprotnom, orezivanje nije potrebno. Nema značajnijih problema s napadima bolesti ili štetnika. 

Može se saditi kao pojedinačan grm, u grupama, kao osnova formiranim gredicama ali i kao živa ograda. 

Sadnice Clethre alnifolie možete nabaviti u vrtnom centru Parkova d.d., Gustava Krkleca 1b Varaždin.

Ostali blog postovi

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook