> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.07.2018.

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Nema posebne zahtjeve
Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

 
Obilno cvate i u sjeni!
Tijekom kasnog ljeta davati će obilan cvat u potpunoj sjeni.

Clethra cvate u srpnju i kolovozu, kao što smo već naveli, na osunčanim i polusjenovitim terenima. Ali ona cvate i u dubokoj sjeni. Cvjetovi su bijele boje, sitni i skupljeni u klasove dužine oko 12 cm. Postoje i varijeteti čiji cvjetovi su blago roze boje.

Mirisom privlači kukce
Cvjetovi su slatkastog mirisa koji se širi zrakom u blizini grma te privlači oprašivače poput pčela, leptira i drugih kukaca. Upravo zbog svog slatkastog mirisa i doba cvatnje u engleskom govornom području ovaj grm nazivaju „summersweet“.

Clethra doseže visinu i širinu od 1.5 – 3 metra te formira kuglasti oblik. Nije zahtjevna što se tiće održavanja, osim što ne voli previše suha. Poželjno ju je zalijevati ako nastupe duži sušni periodi. Rezidbi se pristupa u kasnu zimu ili rano proljeće, samo ako želimo oblikovati pravilnu formu. U suprotnom, orezivanje nije potrebno. Nema značajnijih problema s napadima bolesti ili štetnika. 

Može se saditi kao pojedinačan grm, u grupama, kao osnova formiranim gredicama ali i kao živa ograda. 

Sadnice Clethre alnifolie možete nabaviti u vrtnom centru Parkova d.d., Gustava Krkleca 1b Varaždin.

Ostali blog postovi

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju. 

Zašto koristiti ekološka gnojiva na jesen?

Svjesni smo sve većeg zagađenja zraka, vode i hrane i želimo biti dio pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede! Zbog toga smo u svojoj Gradskoj vrtlariji u Varaždinu u ponudu uveli peletirana gnojiva namijenjene za biodinamičke, organske tj, popularno zvane „ekološke“ vrtove. 
Osim osnovnih organskog gnojiva ponudili smo i peletirana gnojiva organskog porijekla koja su mineralnim sastavom prilagođena za uzgoj određenih vrste biljaka (mediteransko bilje, voćne sadnice, četinjače, ruže, borovnice te gnojivo za travnjake).
Eko asortiman se kontinuirano nadopunjuje sukladno sezonskim potrebama, pa u Gradskoj vrtlariji Parkova možete nabaviti ekološka gnojiva, ekološka sredstva za zaštitu bolja, ekološke poboljšivače tla, ekološke ojačivaće bilja...
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook