> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.07.2018.

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Nema posebne zahtjeve
Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

 
Obilno cvate i u sjeni!
Tijekom kasnog ljeta davati će obilan cvat u potpunoj sjeni.

Clethra cvate u srpnju i kolovozu, kao što smo već naveli, na osunčanim i polusjenovitim terenima. Ali ona cvate i u dubokoj sjeni. Cvjetovi su bijele boje, sitni i skupljeni u klasove dužine oko 12 cm. Postoje i varijeteti čiji cvjetovi su blago roze boje.

Mirisom privlači kukce
Cvjetovi su slatkastog mirisa koji se širi zrakom u blizini grma te privlači oprašivače poput pčela, leptira i drugih kukaca. Upravo zbog svog slatkastog mirisa i doba cvatnje u engleskom govornom području ovaj grm nazivaju „summersweet“.

Clethra doseže visinu i širinu od 1.5 – 3 metra te formira kuglasti oblik. Nije zahtjevna što se tiće održavanja, osim što ne voli previše suha. Poželjno ju je zalijevati ako nastupe duži sušni periodi. Rezidbi se pristupa u kasnu zimu ili rano proljeće, samo ako želimo oblikovati pravilnu formu. U suprotnom, orezivanje nije potrebno. Nema značajnijih problema s napadima bolesti ili štetnika. 

Može se saditi kao pojedinačan grm, u grupama, kao osnova formiranim gredicama ali i kao živa ograda. 

Sadnice Clethre alnifolie možete nabaviti u vrtnom centru Parkova d.d., Gustava Krkleca 1b Varaždin.

Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook