> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
16.05.2018.

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Poznato nam je da je standardni kivi Actinidia chinensis dvodomna biljka. To znači da na jednoj biljci možemo naći ili samo muške ili samo ženske cvjetove. Ukoliko u jesen želimo ubirati njihove ukusne plodove, moramo zasaditi i muške i ženske. Uz to, prilikom njegove sadnje treba posvetiti pažnju izboru mjesta, kako bi se ga što više zaštitilo od nepovoljnih zimskih uvjeta.

Sibirski kivi – samooplodni!

Actinidia arguta „Issai“, za razliku od svog srodnika Actinidia chinensis je samooplodna i da bi došlo do oplodnje dovoljno je zasaditi samo jednu biljku a ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama (do - 25°/-30° C) i od tuda je u narodu dobio naziv „sibirski“ kivi.

„Mini kivi“

Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija. Dozrijevaju nešto ranije a izgledom podsjećaju na bobice bijelog grožđa. Kora plodova sibirskog kivija tanka je i nema dlačice pa se njegovi plodovi ne moraju guliti prije konzumacije. 

Kad se prereže na pola zapravo čete vidjeti mini verziju standardnog kivija a ima i isti okus kao i njegov „veliki brat“. Razlog je to zbog kojeg se ova vrsta u narodu prepoznaje i kao  „mini kivi“.

Drevni kivi

U trgovinama se najčešće nude plodovi standardnog kivija pa je sibirski kivi nepravedno manje poznat ljudima. Zato mnogi prilikom prvog susreta sa sibirskim kivijem misle da je to neki novi, komercijalni  kultivar. No, to nije istina! Sibirski kivi je vrlo stara sorta koja datira još iz tercijarnog doba a potječe iz sjevernog Japana i istočnog Sibira.

Dekorativna biljka

Sibirski kivi najbolje je posaditi na južnu ili zapadnu ekspoziciju, uz zidove ili ograde. Poželjno im je osigurati potporu poput pergole kako bi se ova penjačica pravilno razvijala. 

Bijeli cvjetići sibirskog kivija vrlo su dekorativni a ni ovalni, sjajno-zeleni listovi nemaju manju dekorativnu vrijednost.  

Ova biljka ima brzi godišnji porast i vrlo će brzo popuniti prostor koji joj osigurate za rast. Sadi se na razmaku od 3-4 m a svoju punu visinu od otprilike 4 metara postiže u  5-10 godina.

Listopadna je vrsta te na jesen gubi lišće a „gole“ grane su također vrtna dekoracija zimi.

Ako imate mjesta za pergolu, „brajdu“, ogradu ili zid koji želite ozeleniti, dio dvorišta koji želite prirodno zasjeniti,  posadite ovu biljku i uživajte spajajući ugodno s korisnim.

Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook