> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
27.04.2018.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.

Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. 

Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Za uzgoj jednogodišnjeg bilja treba više vremena.

Trajnice iziskuju manje vremena za održavanje s obzirom da kad se jednom zasade one se obnavljaju svake godine iz vlastitih rezervi energije dok jednogodišnje biljke treba saditi svake godine iznova. Imajući ovo na umu, zašto bi netko imao želju uzgajat jednogodišnje cvjetnice umjesto trajnica? 

Obilati cvat jednogodišnjeg cvijeća

Jednogodišnje cvijeće cvate duži period nego trajnice. Njihova cvatnja se održava od proljeća pa sve do prvih mrazeva u kasnu jesen. U svom dugom periodu cvatnje one proizvode jako puno cvjetova. Trajnice uglavnom cvatu samo sezonski; na proljeće ili ljeto ili jesen. Postoje trajnice koje svoju cvatnju održe kroz duži period, no one su rijetke.

Razlog zašto jednogodišnje cvjetnice obilato cvatu je taj što u svom kratkom životu one moraju proizvesti puno sjemenja kako bi održale vrstu a da bi proizvele puno sjemenja one trebaju puno cvjetova.

Trajnice nemaju pritisak za proizvodnju sjemenja kao jednogodišnje cvjetnice, obnavljaju se iz godine u godinu pa se njihova energija usmjerava na jačanje podzemnih organa (korijen, podanci), umjesto na razvijanje velike količine cvjetova i sjemenja. 

Za koji od ovih dva tipova se odlučiti prilikom planiranja uređenja  dvorišta?

Ako želite upadljive i raznobojne gredice koje svoju raskoš prikazuju tijekom većeg dijela godine izaberite jednogodišnje biljke. Jednogodišnje biljke, osim raskošne i dugotrajne cvatnje, omogućavaju vam da svoje dvorište svake godine „oblačite“ u drugu boju.

Ukoliko želite cvjetnjak ali nemate mnogo vremena za posvetiti se njegovom uređivanju, zasadite trajnice. One će vas svake godine nagrađivat sezonskom cvatnju uz vaš minimalno uloženi trud. 

Svakako dobar izbor je i kombinacija jednogodišnjeg bilja i trajnica. Na taj način imati ćete dugogodišnju formu koje pružaju trajnice, koju na godišnjoj bazi možete razbijati dodavanjem različitih jednogodišnjih cvjetnica, njihovim bojama i obilatom cvatnjom. 

Poznate jednogodišnje cvjetnice: begonia, kadifica, zvjezdan, suncokret, petunija, cinije, uresnica, neven, različak itd.

Poznate trajnice: rudbekija, gilardija, stolisnik, božur, careopsis, clematis, falopia, hosta, hemerocalis, iris itd.

Bogata ponuda različitih vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica čeka vas u vrtnom centru Parkova, u ulici Gustava Krkleca u Varaždinu.Ostali blog postovi

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

Odrasle sadnice kvrgave limete naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook