> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
27.04.2018.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.

Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. 

Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Za uzgoj jednogodišnjeg bilja treba više vremena.

Trajnice iziskuju manje vremena za održavanje s obzirom da kad se jednom zasade one se obnavljaju svake godine iz vlastitih rezervi energije dok jednogodišnje biljke treba saditi svake godine iznova. Imajući ovo na umu, zašto bi netko imao želju uzgajat jednogodišnje cvjetnice umjesto trajnica? 

Obilati cvat jednogodišnjeg cvijeća

Jednogodišnje cvijeće cvate duži period nego trajnice. Njihova cvatnja se održava od proljeća pa sve do prvih mrazeva u kasnu jesen. U svom dugom periodu cvatnje one proizvode jako puno cvjetova. Trajnice uglavnom cvatu samo sezonski; na proljeće ili ljeto ili jesen. Postoje trajnice koje svoju cvatnju održe kroz duži period, no one su rijetke.

Razlog zašto jednogodišnje cvjetnice obilato cvatu je taj što u svom kratkom životu one moraju proizvesti puno sjemenja kako bi održale vrstu a da bi proizvele puno sjemenja one trebaju puno cvjetova.

Trajnice nemaju pritisak za proizvodnju sjemenja kao jednogodišnje cvjetnice, obnavljaju se iz godine u godinu pa se njihova energija usmjerava na jačanje podzemnih organa (korijen, podanci), umjesto na razvijanje velike količine cvjetova i sjemenja. 

Za koji od ovih dva tipova se odlučiti prilikom planiranja uređenja  dvorišta?

Ako želite upadljive i raznobojne gredice koje svoju raskoš prikazuju tijekom većeg dijela godine izaberite jednogodišnje biljke. Jednogodišnje biljke, osim raskošne i dugotrajne cvatnje, omogućavaju vam da svoje dvorište svake godine „oblačite“ u drugu boju.

Ukoliko želite cvjetnjak ali nemate mnogo vremena za posvetiti se njegovom uređivanju, zasadite trajnice. One će vas svake godine nagrađivat sezonskom cvatnju uz vaš minimalno uloženi trud. 

Svakako dobar izbor je i kombinacija jednogodišnjeg bilja i trajnica. Na taj način imati ćete dugogodišnju formu koje pružaju trajnice, koju na godišnjoj bazi možete razbijati dodavanjem različitih jednogodišnjih cvjetnica, njihovim bojama i obilatom cvatnjom. 

Poznate jednogodišnje cvjetnice: begonia, kadifica, zvjezdan, suncokret, petunija, cinije, uresnica, neven, različak itd.

Poznate trajnice: rudbekija, gilardija, stolisnik, božur, careopsis, clematis, falopia, hosta, hemerocalis, iris itd.

Bogata ponuda različitih vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica čeka vas u vrtnom centru Parkova, u ulici Gustava Krkleca u Varaždinu.Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook