> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
01.12.2017.

Balirano, kontejnirano ili golog korijena?

Često se kad posegnete za kupnjom neke biljke za uređenje svoje okućnice u vrtnim centrima  susrećete s izrazima poput balirani korijen, kontejnirani ili goli korijen. Svaki od ovih tipova ima svoje prednosti i nedostatke i ni jedan nije idealan za sve uvijete sadnje. U nastavku nastojat ćemo vam pobliže objasniti što pojedini izraz predstavlja. 

Biljke golog korijena
Biljke golog korijena iz rasadnika se vade bez tla oko korijena. Prednost ovog tipa biljaka je ta da su lakše za transport i jeftinije. Kako je od biljaka golog korijena potrebno poduzeti posebnu pažnju kod vlaženja korijena, te se biljke u vrtnim centrima trape u zemlju. 

 

S golim korijenom najčešće se prodaju voćne sadnice. Listopadno drveće/grmlje koje se prodaje s golim korijenom ne bi smjelo biti veće od 5 cm, dok crnogorično bilje s golim korijenom može biti veličine do 60 cm. 

Nakon što kupite ovakvu biljku poželjno ju je i odmah posaditi. Ako to nije moguće, utrapite ju na način kao što je bila u vrtnom centru gdje ste je kupili. 

Najbolje vrijeme za iskapanje, a potom i sadnju, je kasna jesen kad biljka potpuno uđe u fazu mirovanja, kad bjelogorica odbaci lišće a crnogoricom prestanu kolati sokovi. U rano proljeće se također može obaviti sadnja bilja s golim korijenom ali svakako prije početka bubrenja pupova.

Biljke s baliranim korijenom
Ovo bilje izvađeno je iz rasadnika tako da se korijen iskopa s grudom zemlje. Korijen se tako minimalno presijeca, a sa zemljom predstavlja balu. S obzirom na to da se u bali nalazi grubo korijenje i sitne korijenove dlačice, smanjen je šok kod presađivanja baliranog bilja. 

 
Bala se nakon vađenja čvrsto omata prirodnim materijalom, običnom jutom, kako se zemlja ne bi osipala s korijena. Juta se još dodatno može učvrstiti sa žičanom mrežom. 

Bilje s baliranim korijenom je skuplje od onog s golim korijenom, više teži zbog grude zemlje ali općenito se brže i bolje ukorjenjuje prilikom sadnje na stalno mjesto. Idealno vrijeme za presadnju ovog tipa bilja s baliranim korijenom također je u fazi mirovanja bilja (jesen kad stane biljna vegetacija i rano proljeće prije početka nove vegetacije).

Kontejnirane biljke
Drveće i grmlje se ponekad uzgaja u loncima (kontejnerima) te se kako takvo prodaje. Lonci u kojima se bilje uzgaja su od različitog materijala (najčešće plastični ili od komprimiranog treseta) te različitih veličina. Prilikom presađivanja bilja iz kontejnera ukorjenjivanje je maksimalno jer korijenje ostane neoštećeno. 

 
Kontejnirano bilje je najskuplje. Teže je od bilja s golim korijenom, no lakše je od baliranog. Kontejnirano bilje pogodno je za sadnju tijekom čitave godine. Ako se sadi u kasno proljeće ili ljeto (izvan sezone sadnje) potrebno je voditi brigu oko zalijevanja i ne dozvoliti da se zemlja oko posađene biljke prosuši jer nova biljka nije razvila novo korijenje u dublje i vlažnije slojeve tla.


Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook