> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
13.06.2017.

Činimo dobro za budućnost života na planeti

Moderno doba donosi brojne suprotnosti između prirode i čovjeka koje su uzrokovane novim načinom života. Poučnom stazom na urbanoj livadi želimo prenijeti poruku o značenju i nužnosti očuvanja prirode, dijeliti  znanje i ljudima usaditi poštovanje prema divljoj flori i fauni i njihovim staništima te potaknuti razvoj osobne i kolektivne odgovornosti za dobrobit i očuvanje prirodnog naslijeđa. Dodirne točke poučne staze u urbanoj livadi i zaštite prirode te turizma u ovom projektu su vezane motivima ekološke edukacije. 

Svjesni važnosti zaštite biološke raznolikosti, na Javni poziv za potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2017. godini Hrvatske turističke zajednice prijavili smo projekt Urbana livada. Projekt se sastoji od uređenja urbane livade s poučnom šetnjicom i uređenja adrenalinskog parka.

Upoznajte dinamiku prirode u kontroliranim uvjetima u gradu
Urbana livada je organizirani ekosustav s raznovrsnim populacijama domaćeg, ljekovitog i u prirodi samoniklog cvijeća i bilja. Dinamika u urbanoj livadi, koja se sastoji od izmjena sezona cvatnje, može se vidjeti samo na prirodnim i netaknutim područjima izvan gradova. Na ovaj način, ljudima i posebno djeci koja u današnjim suvremenim uvjetima života rijetko ili nikada ne dolaze u doticaj sa prirodom i ovakvim biljem, pruža se jedinstvena prilika da u kontroliranim uvjetima vide i upoznaju ovaj jedinstveni dio prirode.

 
Štiteći kukce štitimo i bioraznolikost
Kukci, posebice pčele, svake su godine sve ugroženiji. Na njihov opstanak utječu kemijska sredstva kojima se tretira u poljoprivredi, kao i zagađenje zraka u urbanim središtima. Nudeći kukcima ovakav prostor utječe se na očuvanje bioraznolikosti. Na taj način stvara se prirodni insektarij unutar kojeg se kroz informativne table vrši edukacija posjetitelja.

 
Prošetajte poučnom stazom i upoznajte kukce i bilje livada
Šetnja urbanom livadom odvijala bi se po poučnoj stazi. Započela bi s informativnim panoom koji je od stakla i kroz presjek prikazuje biljku od korijena do vršnog dijela. U nastavku staze posjetitelje bi dočekale informativne table na kojima se daju informacije o okolišnim temama (vrstama kukaca koji tu obitavaju, vrstama biljaka koje se nalaze na livadi i općenito o važnosti zaštite bioraznolikosti). Šetnjom poučnom stazom posjetitelju se pruža doživljaj „divlje“ prirode koja se inače nalazi van urbanih središta kroz zanimljive informacije. U sklopu poučne staze nalazit će se i mali hoteli za kukce, neki rađeni za kukce na tlu, a neki a kukce koji lete, informativne table koje pojašnjavaju svrhu izrade hotela za kukce i mjesta za odmor.

 
Ekološka, edukativna i estetska vrijednost
Biti će to jedinstvena livada stvorena svjesnom ljudskom intervencijom da u urbanom prostoru razvije ekosustav s raznovrsnim populacijama domaćeg, ljekovitog i samoniklog cvijeća i bilja. Ova koloristička urbana livada sa svojom poučnom stazom imat će, osim ekološkog i edukativnog karaktera, estetsku vrijednost te će svojom vizualnom atraktivnošću i jedinstvenošću u ovim prostorima privlačiti nove posjetitelje u Varaždin

Činimo dobro za budućnost života na planeti 
Na ljudskom je rodu  da shvati važnosti i ulogu ekosustava i bio raznolikosti, da prenosimo svoja saznanja na okolinu, riječima i djelima, te tako omogućimo kvalitetniji život pun ugode i blagostanjima samima sebi i budućim naraštajima. Kao što namibijska poslovica kaže planeta Zemlja nije naša, ona je samo blago dano nam na povjerenje čuvanja za buduće naraštaje. Dakle vođeni tom spoznajom živimo na taj način i LET IT GROW!

Ostali blog postovi

7 tajni prodavača božićnih drvca

Božićno drvce neosporno je dio tradicije. A kako bi vam olakšali odabir drvca koje bi imalo miris i izgledalo svježe barem mjesec, za vas smo odabrali 7 sitnica na koje treba obratiti pažnju. 

Balirano, kontejnirano ili golog korijena?

Često se kad posegnete za kupnjom neke biljke za uređenje svoje okućnice u vrtnim centrima  susrećete s izrazima poput balirani korijen, kontejnirani ili goli korijen. Svaki od ovih tipova ima svoje prednosti i nedostatke i ni jedan nije idealan za sve uvijete sadnje. U nastavku nastojat ćemo vam pobliže objasniti što pojedini izraz predstavlja. Kraljice jeseni

Kad krajolici tijekom kasne jeseni i na zimu poprime melankoličan ton jednoličnog sivila kojeg nam u većem djelu te sezone pružaju vremenske (ne)prilike, na red dolazi cvatnja vrijeskova. Intenzivnim bojama svojih cvjetova Calluna i Erica razbijaju tmurnu melankoliju krajolika gdje god se nađu te ih se s pravom naziva „kraljice jeseni“.


Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook