> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Ivan Bača, dipl. ing. agronomije
01.12.2016.

Kada i kako orezivati ruže?

Da bi osigurali trajnost i ljepotu naših ruža potrebno ih je prikraćivati u jesen i rezati u proljeće. Prikraćivanjem u jesen štitimo i formiramo ruže, rezom u proljeće utječemo na samu cvatnju ruža. Rezom na jesen se prikraćuju izbojci, do te mjere da ih ne lomi snijeg ili vjetar. Tako joj „produžujemo mladost“. Na jesen se također prilikom rezidbe štiti biljka. Nagrnemo zemlju na stabljiku. Na to stavimo grane zimzelenih biljaka. Naime, stabljici je potrebno osigurati dovoljnu količinu vlage, budući da je zimsko sunce isušuje. Kod ruža stablašica radimo i zaštitu krošnje na način da ju zagrnemo ili jutom ili zimzelenim granama. 

 priprema gredice

Na proljeće se orezuju čajavke, floribunde i grmolike ruže tako da se prvo odstrane tanki i suhi izboji. Stare i drvene grane potrebno je odstraniti. Na taj način podmlađujemo ružu i onemogućavamoo stvaranje debelih grana-panjeva na ruži. Na proljeće vršimo „glavnu“ rezidbu. Kod čajevki i floribundi ostavljamo izboje dužine 15-20 cm i sa 5-6 pupova, a kod grmolikih ruža ostavljamo izboje 40-50 cm. Ruže penjačice režemo na način da odstranimo one grane koje nam se ne uklapaju u formu koju želimo dobiti i ostavimo glavne grane koje vežemo uz potporanj. 

Ispravno je rezanje penjačica prvih par godine dok se ne oblikuje grm. Nakon toga uopće nije potreban rez, već se samo odstranjuju suhe i tanke grančice. 
Ruže pokrivače tla režemo samo one grane koje nam rastu na neželjenu površinu. I kod ove vrste ruža rez je moguće obavljati i u vegetaciji. 

     
 gredica grmolike ruže 

Orezujte vaše ruže, kako bi one rasle zdravo i napredovale u daljnjem rastu i dugo godina uljepšavale vaše vrtove.

Ostali blog postovi

USUSRET PROLJEĆU - vrijeme je za prve radove u vrtu!

I dok  većina biljnog svijeta još spava, prvi biljni vjesnici proljeća sigurno proviruju iz tla i nagovješčuju da će se i ostalo bilje uskoro trgnut iz faze zimskog mirovanja te će prvi ovogodišnji sokovi prokolati njihovim žilama.

Pupovi  drveća (voćaka, ukrasnog drveća, grmlja, penjačica te vinove loze) uskoro će početi bubriti, što nam ukazuje da je pravo vrijeme za zimsku rezidbu. 

Origano - začin za pizzu, ali i lijek

Origano, nama najpoznatiji kao začin raznim jelima, poglavito pizzi, u kulinarstvu se najviše koristi kao dodatak svim jelima u kojima se koristi rajčica, ali i kao dodatak tjesteninama, budući pojačava okus.

Ipak, puno je poželjniji u farmaceutskoj industriji, kao i u kozmetičkoj industriji. Interesantno je da je origano rijetki začin čiji osušeni listovi imaju jaču aromu od svježe ubranih.  

Jako je koristan i u vrtu, jer aroma origana odbija mrave i štetnike s kupusnjača, krumpira, komorača i dugog povrtnog bilja. 

Radovi u vrtu u ljetnim mjesecima

Radovi u ljetnim mjesecima mogli bi se svesti na dvije osnovne stvari, a to su zalijevanje i plijevljenje. Srpanj je jedan od mjeseci kada su padaline najrjeđe, a temperature najviše stoga morate dobro paziti da vam biljke uvijek imaju dovoljne količine vode. Kolovoz je idealan za planiranje jesenske sadnje.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook